Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 03:33 - 348 ученици с бой и ругатни се возят всеки ден безплатно с 8 училищни автобуса до Благоевград и обратно
Автор: blagoevgrad Категория: Новини   
Прочетен: 2099 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
348 деца от благоевградските села всеки ден пътуват с 8 училищни автобуса на училище в Благоевград и обратно до дома. Втора година децата от закритите школа безплатно се возят сутрин, обед и вечер с автобусите, предоставени от Министерство на образованието. Парите за превоза, както и за заплатите на шофьорите - 413 лв. основна, осигуровки, застраховки, поддръжката на колите, са целеви от Министерство на финансите. Работното време на шофьорите започва в 6.00-6.15 ч., а последната кола влиза в гаража вечер към 20.00 часа. Случва се да закъснеем по 5-6 минути от графика заради натовареното движение и задръстванията по обяд и вечер, но досега децата не са закъснели за училище, обясниха шофьорите. Най-кошмарно е в кв. “Грамада”, там обикновено по 7-8 минути изоставаме от графика, защото никога не се знае коя улица е затворена, налага се да въртим, а да не говорим, че съсипахме колите, дано по-скоро да асфалтират. Родителите непрекъснато пускат жалби в общината, че не уж не сме спрели на някоя от спирките да вземем децата, че сме се забавили или че не сме изчакали дете, което се е успало, обясняват мъжете и допълват, че не е техен ангажимент и да събуждат навреме учениците.
     Точно на 15 септември баща на дете от Покровник засякъл с колата си фронтално училищния автобус и шофьорът Илко се принудил да се качи на банкета, за да избегне челен удар. Изтръпнах, щях да претрепя децата, обясни той. Родителят се разбеснял, че автобусът не спрял пред дома му, като завие на обръщателната, и затова застрашил живота на 30 деца. Не се притеснил да псува и да се държи арогантно пред децата.
     Шофьорите на пътя не ни признават предимството, че караме училищни автобуси. Като спрем на спирка, ни псуват, най-странното е, че не изчакват да минат децата, които слизат. Единствено колегите от градския транспорт се съобразяват и винаги ни дават път, разказват водачите. Добре че тази година при всички училища има полицаи, та част от шофьорите въздържат арогантните си обноски от страх да не ги санкционират. Бил съм в Австрия, като мине училищен автобус, всички му правят път и целият трафик се съобразява с него, при нас като че ли шофьорите не са родители.
     Шофьорите са категорични, че каквито са възрастните, такива са и децата им. Отказват да слагат коланите, въпреки че са задължителни, като им правим забележки ние или учителите, които ги придружават, псуват като каруцари, дори понякога се бият.
     Третокласникът от СОУИЧЕ Ники, който всеки ден пътува от с. Бело поле, потвърждава думите на шофьорите: По-големите псуват, учителят като направи забележка да не се бият, спират за 1-2 минути и пак продължават.
     Вчера момиче от Бело поле в 4-5 клас ме шокира, като се обърна към едно от момчетата с думите: “Айде, да не ми духаш!”, потресен е един от шофьорите. “Ще ти е... майката” и все от тоя род са дежурните реплики, които слушаме от децата, без значение по коя линия се возят - от Церово, от Бело поле, от Падеш или по линията за Селище. На учителките казват: “Коя си, ма, да ми правиш забележка?” Болшинството от децата са до 8-и клас. И ние сме били ученици, но такова чудо като днешните деца не сме виждали, по-големите заплашват по-малките, от телефоните си пускат силно музика и като им кажеш да си сложат слушалки, за да не пречат на останалите, се държат арогантно, късат и режат тапицерията на седалките, разхождат се и се местят по време на движение и ние се чудим пътя ли да гледаме, или да ги усмиряваме, допълват картинката автобусните шофьори.
     Репортер на “Струма” се убеди в думите им - с качването децата пуснаха музика по GSM-ите си, някои с влизането захапаха вафли, въпреки че храненето в училищните автобуси е забранено. Никой дори и не посегна да сложи колана на седалката, но затова пък по време на движение няколко пъти се разместваха. Като е кално, си чистят обувките в стъпалото, допълни шофьорът. Те признават, че заради бой между учениците им се е случвало да спират автобуса за предупреждение, но нямат право да свалят дете, а и не навсякъде могат да отбият.
     Вчера заради задръствания по главните улици в Благоевград автобусът за Бело поле изостана от графика с 5-6 минути, въпреки професионализма си шофьорът нямаше как да прелети над колоните на светофарите при III ОУ и кръстовището при строителната гимназия. Често детето се оправдава пред родителите, че уж не сме спрели на спирката, а всъщност е решило да се разхожда из града и ние сме виновни, че не се е прибрало навреме, подават жалби в общината и сме все “на килимчето”. Никоя майка или баща не е дошъл да ни пита как се държи детето им, ядосват се водачите. Директорите на училищата още не са подали графиците и списъка на учениците, които се возят, някои почват в 7.30 ч., други в 8.00 ч., а това е изключително неудобно, защото свършват по различно време и излиза, че 30 деца трябва да чакат едно да излезе например от шестия час.
     Училищните автобуси пътуват по три пъти дневно до Церово, откъдето возят 66 деца с два автобуса до VI СОУ в кв. “Струмско”, по линията Покровник-Падеш-Лешко пътуват 79 ученици, сред които и гимназисти, от Бело поле и Рилци на училище в Благоевград идват 73 деца, а от Българчево, Зелен дол, Селище, Дренково и Логодаш учениците са 43. Отделно от Старо Струмско до V СОУ се возят 23 деца, 15 ученици от ромската махала пътуват безплатно до II ОУ, а други 37 - до IХ ОУ, возят и ученици от Дома за сираци. През деня често с училищните автобуси превозват деца от детски градини на тържества или куклен театър. Зам. кметът по хуманитарните дейности на Благоевград Валентин Василев съобщи, че се очаква за общината от Министерство на образованието да доставят още един, 30-местен ученически автобус.


Тагове:   Благоевград,   обратно,   бой,


Гласувай:
1



1. анонимен - малки изродчета
05.10.2009 10:15
Тези малки деца са ужасни.Пред никого нямат срам и не знаят как да се даржат. Но личи си какво възпитание имат, то каквито родителите, такива и децата, в повечето случаи. Много хубаво че споделяте това тук, но не смятате ли, че е необходимо да го пратите и в институцията, която трябва.
цитирай
2. анонимен - Ами на кой да се метнат-на някой Н...
12.02.2010 13:07
Ами на кой да се метнат-на някой Нобелов лауреат ли?:)Копират родителите си които са със изпържени мозъци от телевизии,среда и възпитание...Да приветсваме новите плебеи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blagoevgrad
Категория: Новини
Прочетен: 78645
Постинги: 52
Коментари: 25
Гласове: 518
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930